Wij maken in onze training gebruik van een clicker. Dit is een apparaatje wat nog het best te vergelijken is met de ouderwetse klik-kikkertjes, waar je als kind mee speelde. Het maakt een specifiek klik-klak-geluidje en doet verder helemaal niets. Door de hond echter op dit geluid te conditioneren, hem te leren dat het geluid van de clicker betekent dat er een beloning in aantocht is, wordt het voor de hond het mooiste geluid op de wereld.
Een clicker is geen wondermiddel, het is gewoon een heel handig en zeer hondvriendelijk hulpmiddel bij het trainen van honden. Het grote voordeel ligt in het feit dat je er zo snel mee kunt zijn dat je er een actie van de hond mee kunt "vangen" als die nog in volle gang is. Met andere woorden: je kunt heel precies het moment van beloning timen, iets wat uiterst moeilijk is met de traditionele beloningsmethoden, zoals iets lekkers, een aai of een spelletje. En een seconde kan het verschil uitmaken tussen het belonen van het juiste gedrag en (onbedoeld) van ongewenst gedrag. Daarnaast kan de clicker in situaties gebruikt worden waarin een gewone beloning onwenselijk of onmogelijk is.
Het tweede voordeel is dat het met een clicker mogelijk is de primaire beloning (spelen, lekkers) te scheiden van de oefening waar de hond op dat moment mee bezig is. Hierdoor wordt voorkomen dat de hond teveel gaat focussen op de verwachte beloning in plaats van op de geleider en de oefening en daardoor uit zijn concentratie raakt. Heeft u zelf wel eens geprobeerd tegelijkertijd te leren en T.V. te kijken?
En dan is er nog een derde voordeel. De click klinkt altijd hetzelfde, in tegenstelling tot uw stem. Als u in een opperbeste stemming bent zal uw "braaf" wellicht anders klinken, dan wanneer u hoofdpijn of een baaldag hebt. En als u lang moet wachten voor een hond het door u gewenste gedrag laat zien, dan zal uw "brave hond" waarschijnlijk ook niet zo vrolijk klinken als wanneer hij gelijk gehoorzaamd.
Kort samengevat: het gebruik van een clicker schept duidelijkheid voor de hond, iets waaraan hij met zijn hondenverstand in onze verwarrende mensenwereld, zo verschrikkelijk veel behoefte heeft. Daardoor zal hij een stuk sneller leren dan in andere situaties. Overigens is de clicker een aanleermechanisme. Het is dus niet zo dat als er eenmaal met de clicker begonnen wordt, je het hele hondenleven moet blijven clicken. Zodra het gewenste gedrag eenmaal door de hond goed begrepen wordt, kan de click achterwege blijven.